Welk bedrijf zit achter de Ultrabrug?

De Ultrabrug is ontwikkeld door FDN. FDN is een innovatief ingenieurs- en aannemersbedrijf gevestigd in Amsterdam. FDN is in 1996 opgericht en heeft zich sindsdien breed ontwikkeld. Eén van de specialismen van FDN is het ontwerpen en bouwen in Ultrahogesterktebeton. Na jarenlang onderzoek en vele investeringen mag FDN zich een specialist noemen in het materiaal en heeft FDN de Ultrabrug van Ultrahogesterktebeton ontwikkeld en gebouwd. De originaliteit en innovativiteit van de Ultrabrug heeft geleid tot de volgende prijzen: Betonprijs 2013, FiB ‘Special Mention Award for Outstanding Concrete Structures’, Succes Award voor de Bouw 2015, European Business Awards Ruban d’Honneur medaille 2015 en FDN stond op de 17e plaats in de MKB Innovatie Top 100 2014. Naast de verschillende prijzen is FDN genomineerd voor de European Concrete Award 2014.

We willen ons graag voorstellen

Vandaag de dag zijn steeds meer opdrachtgevers op zoek naar een partner die voldoet aan de contracteisen van deze tijd. FDN speelt graag op deze ontwikkeling in. FDN wil het volledige ontwerp- en bouwproces voor zijn rekening nemen. FDN’s Ultrabrug-team ontwerpt, berekent, tekent, bouwt en plaatst de Ultrabrug. FDN bouwt altijd in samenwerking met lokale en regionale aannemers.

Het Ultrabrug-team

D.L. (Dil) Tirimanna

D.L. (Dil) Tirimanna

Project manager/adviseur
G. (Gatot) Supranoto

G. (Gatot) Supranoto

Senior constructeur/ingenieur
R. (Rob) Kamer

R. (Rob) Kamer

Senior ontwerper
J. (Jan) Falbr

J. (Jan) Falbr

Civiel ingenieur/Ontwerper
R. (Rose) Sarkhosh

R. (Rose) Sarkhosh

Architect
T. (Ton) Hoogenboom

T. (Ton) Hoogenboom

Senior constructeur/ingenieur

Partners van FDN

De Ultrabrug is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. De Gemeente Rotterdam had de eerste opdracht aan FDN verstrekt voor het bouwen van een Ultrabrug. FDN bezit verder solide partners voor het uitvoeren van de Ultrabruggen in de verschillende delen van het land. FDN maakt gebruik van lokale en regionale partners voor de volgende activiteiten: prefabricage van de elementen, voorspannen elementen, transport bruggen, wegenwerk, grondkeringen en in situ-betonwerk.

“Wij kijken ernaar uit om u te ontmoeten om uw doelen te bepalen en oplossingen te ontwikkelen – en te realiseren!”

Dil TirimannaProject manager/adviseur

Hoe is het ooit begonnen?

Acht jaar geleden is er door FDN voor het eerst een enquête afgenomen bij Amsterdam-Noord om de wensen en behoeften van de opdrachtgever te ontdekken. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er behoefte was aan bruggen met minder onderhoudskosten. Dit betekent 80 tot 100 jaar na bouw geen vervanging van onderdelen van de brug. Om op deze behoefte in te spelen heeft FDN een concept ontwikkeld voor modulaire bruggen in vezel versterkt Ultrahogesterktebeton (UHSB). Volgens Japanse studies kan de levensduur van bruggen van UHSB 300 tot 500 jaar zijn zonder onderhoud. Tegelijkertijd was de gemeente Rotterdam (C. Blom en M. Said) bezig met een eigen onderzoek naar verkeersbruggen van UHSB. Er werd besloten om de krachten te bundelen. In samenwerking met de TU Delft werden de eerste concepten gemaakt. Bij het ontwerp van de brug bestonden de volgende uitgangspunten: onderhoudsvrij voor 100 jaar en kosten lager dan de huidige traditionele stalen, betonnen en kunststof bruggen. Dit is gelukt. In oktober 2012 is de eerste Ultrabrug in Rotterdam geproduceerd en beproefd.

Waarom gekozen voor Ultrahogesterktebeton (UHSB)?

Er is gekozen voor UHSB vanwege zijn duurzaamheidseigenschappen, onderhoudsvrijheid en hoge sterkte. Voor het bouwen van bruggen is dit een ideale combinatie om zowel functionele als architectonische bruggen te bouwen die passen in de omgeving. FDN past de hoogste betonsterktes, B200 of hoger, in de wereld toe voor de Ultrabrug. De doorsnedes van de Ultrabrug zijn twee keer zo slank in vergelijking met de traditionele betonnen bruggen.

FDN wil zich positioneren als ‘innovatieve bouwer’. Het materiaal UHSB past hier perfect bij. Het materiaal was, en is nog steeds, een materiaal dat nog niet veel wordt toegepast in de bruggenbouw in Nederland. Het materiaal biedt veel mogelijkheden wat betreft de vormgeving van de brug, maar ook wat betreft de kleur van de brug. Het materiaal biedt uitdagingen. Uitdagingen waar FDN constant naar opzoek is. Heeft u een leuke uitdaging voor ons? Neem dan contact met ons op.

Ter zake

Contact gegevens:

FDN Group

Kingsfordweg 151

1043 GR Amsterdam

+31 (0)20 330 6260

info@ultrabrug.nl

Abonneer op de nieuwsbrief

Download de brochure